Hver tirsdag kommer der seks mænd og arbejder fire timer på at få forskønnet Svanemøllen, som er den ikoniske bygning ved Johannes Larsen Museet

Kerteminde: Svanemøllen i Kerteminde knejser smukt på Møllebakken i byens nordlige udkant og fungerer som sømærke og vartegn for byen. Navnet har den fået efter vejrhanen, en smuk svane, der pryder møllens top. For Johannes Larsen Museet har bygningen altid været ikonisk, og møllen har også sin egen forening, som arbejder for at bevare den.

Lige nu er seks frivillige gået gang i gang med en nænsom renovering af møllen, som blev bygget i 1853 og var i købmand I. A. Larsens eje, indtil den blev overtaget af maleren Johannes Larsen, der værnede om møllen indtil sin død i 1961.

Møllen har sin egen forening, Svanemøllens bevarelse, som hvert år samler penge ind til at bevare møllen. Nu har møllen så også sine egne frivillige arbejdere. Hver tirsdag bruger de seks frivillige fire timer ved møllen på at forskønne den. Da Kerteminde Ugeavis møder gruppen, er de seks ganske vist skrumpet ind til to, for nogle er taget på ferie, mens andre har bukket under for en sejlivet influenza-virus.

Lars Jacobsen og Hans Jørgen Knudsen er i gang med at kalke møllen. Møjsommelige strøg med kostene, skal give møllen et kosmetisk løft. De to herrer kan lide arbejdet, og de gør det med smil og højt humør hele tiden.

- Vi kunne godt have været besøgsvenner, men vi er nu alle bedre til at komme ud og vedligeholde gamle bygninger, smiler Hans Jørgen Knudsen.

- Desuden synes jeg, at vi har et godt kammeratskab, tilføjer Lars Jacobsen.

De frivillige møllearbejdere har også vidt forskellige baggrund erhvervsmæssigt, men de føler, at det gør, at de hver især supplerer hinanden godt.

I første omgang skal de frivillige ved møllen sørge for, at den kommer til at tage sig godt ud, men det er også planen, at møllen på sigt skal komme til at fungere igen.

- Det har vi lovet, Mette, smiler Hans Jørgen Knudsen og kigger over på Johannes Larsen Museets afdelingsleder, Mette Ladegaard Thøgersen.

Desuden venter der også møllearbejderne et kæmpe arbejde med at ordne møllen indvendigt.

- Vi har ikke sat noget tidspunkt for, hvornår hele arbejdet med møllen skal være færdig, fortæller Mette Ladegaard Thøgersen.

- Det er jo et on-going projekt, understreger afdelingslederen.

Ved siden af møllen skal der nu også etableres en køkkenhave. I slutningen af april er det meningen, at en ny gruppe frivillige går i gang med at forsøge at genskabe noget af den køkkenhave, som Johannes og Alhed Larsens havde.

Lars Jacobsen, der som nævnt er en af de frivillige ved møllen, har én teori om, at den engang har været citrongul. Han synes, at det er noget, der tyder på det, når man kratter lidt i lagene på møllen. Han vil derfor gerne høre fra folk, hvis de ved noget om dette. Du kan møde Lars Jacobsen ved møllen hver tirsdag - ligesom du kan møde de andre frivillige, som rigtig gerne vil tage en snak med dig.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.